هنگامی که دستها و نوک انگشتان پا به رنگ آبی روشن درآیند اصطلاحا میگویند که فرد دچار سیانوز محیطی شده است، دلیل این اتفاق هم نرسیدن مقادیر کافی اکسیژن به بافتهای بدن میباشد. دماهای سرد، مشکلات جریان خون و استفاده از جواهرات کوچکتر از سایز دست میتوانند علتهای شایع سیانوز محیطی به حساب آیند، در این مقاله قصد داریم این مشکل را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم.
هر مشکلی مسلما علائم مخصوص به خود را دارد و افراد مبتلا به سیانوز محیطی نیز امکان دارند علائم خاصی را تجربه نمایند، از جمله:
تمامی اندامها و بافتهای بدن برای آنکه بتوانند به فعالیتهای خود ادامه دهند نیازمند اکسیژن میباشند، بدن انسان با جذب اکسیژن سعی در نفس کشیدن دارد، بد نیست بدانید که خون حاوی پروتئینی به نام هموگلوبین بوده و وظیفه اصلی آن انتقال اکسیژن به سلولهای بدن میباشد، در صورتی که بدن نتواند اکسیژن مورد نیاز خود را جذب کند مسلما پدیدهای به نام سیانوز رخ خواهد داد. وجود برخی از شرایط پزشکی میتوانند مانع رسیدن خون حاوی اکسیژن به مراکز مهم بدن شوند. افراد دچار سیانوز طبیعی اکثرا در قسمتهایی همچون دستان و حتی انگشتان پایشان درگیر هستند، علت این موضوع واضح است زیرا مراکز نامبرده شده در دورترین بخش نسبت به قلب قرار دارند و همین مسئله میتواند در رسیدن خون حاوی اکسیژن اخلال ایجاد نماید. برخی از علتهای شایع سیانوز طبیعی عبارتند از:
√ سندرم رینود: نام نوعی بیماری بوده که به علت آن فرد مبتلا در نوک انگشتان دست و پای خود احساس درد خواهد کرد و در دماهای پایین سرد و سفید میشوند. این اتفاق زمانی خواهد افتاد که رگهای خونی تنگ شوند و همین موضوع سبب خواهد شد که خون به سایر اندامها نرسد.
√ فشار خون پایین: هنگامی که یک فرد دچار فشار خون پایین شود نمیتوان انتظار داشت که اکسیژن در مقادیر تعریف شده به دست و پا منتقل گردد.